Van nature heeft de mens voorkeur voor zoet. De voedingsindustrie speelt daar slim op in door overal suiker in te stoppen. Echter, door suiker eten en kopen we meer. Hierdoor verdient de producent alleen maar meer…
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen ( 4-8 jaar) gemiddeld 31 kilo suiker per jaar binnenkrijgen. Dat is meer dan 2x het geadviseerde maximumhoeveelheid suiker per jaar!
Nog zorgwekkender is dat hierdoor onbedoeld de kans op gezondheidsproblemen toeneemt naarmate zij ouder worden.
Om inzichtelijk te maken op welk moment in het jaar mensen de jaarlijks geadviseerde maximumhoeveelheid suiker binnen hebben gekregen is de Suikermaxdag geïntroduceerd door Foodwatch (voedselwaakhond).
Aan de hand van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de Suikermaxdag bepaalt. Het advies is om niet meer dan 10% (het liefst maar 5%) van je dagelijkse energie uit vrije suikers te halen. Voor een volwassene betekent dit tussen de 25 en max 50 gram suiker per dag.
De richtlijnen van Foodwatch zijn naast de actuele cijfers van het RIVM gelegd en de uitkomsten zijn zorgwekkend:
Natuurlijke suikers vanuit fruit en groente kunnen geen kwaad, kunstmatige suikers zijn voornamelijk te boosdoeners. Hoe meer je hiervan binnenkrijgt, des te sneller de Suikermaxdag behaald wordt.
Om inzichtelijk te maken wanneer welke leeftijdsgroep de maximale hoeveelheid jaarlijkse suiker bereikt, heeft Foodwatch het volgende overzicht gemaakt:
Hoewel iedereen op de hoogte is dat roken en alcohol een negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, lijkt suiker voor ieder nog relatief ‘onschuldig’. Wat men veelal niet beseft is dat geraffineerde suikers een stimulans voor kankercellen vormen. Mensen die regelmatig frisdrank met suiker of andere zoetstoffen consumeert hebben een verhoogd risico op hart en vaatziekten, maar ook kanker!
Ons lichaam voeden wij teveel met wat het niet nodig heeft, terwijl dit juist andersom zou moeten zijn.
We consumeren teveel antinutriënten, oftewel stoffen die een negatieve impact op onze gezondheid hebben.
Deze zitten ondermeer in:
Om ons lichaam gezond te houden hebben wij meer nutriënten nodig vanuit:
Wist je dat bijna de helft van de Nederlands bevolking chronisch ziek is? Lees het hier.
Als vuistregel hanteer ik altijd de 80-20 regel. Zorg dat je dagelijks 80% nutriënten en maximaal 20% antinutriënten consumeert.
Helaas wijst de praktijk uit dat veel mensen het niet lukt zich aan deze vuistregel te houden. In de dagelijkse sleur worden ze door de omgeving teveel afgeleid, denk aan snelle hapjes zoals fastfood. Daarnaast ontbreekt het veelal aan inspiratie om gevarieerd en gezonde boodschappen te doen.
Een gebalanceerd leven helpt je niet alleen om lichamelijk gezond te blijven, maar draagt in veel gevallen ook bij aan een gezondere mentale staat en een gezondere huid. Kortom, genoeg redenen om vandaag nog bewust te worden van jouw (eet)gewoontes!
Terug naar overzicht