Het ontstaan

Verspreid door het hele lichaam bevinden zich lymfevaten en lymfebanen. Dit lymfestelsel heeft als taak lymfevocht door het lichaam te vervoeren, te zuiveren en het vocht vervolgens te leveren aan de bloedsomloop. Hiermee worden afvalstoffen en vocht in het lichaam op een natuurlijke manier verwijderd en infecties voorkomen. Het is echter mogelijk dat het lymfestelsel niet goed functioneert. Dit leidt tot een ophoping van vocht in het lichaam, met lymfoedeem tot gevolg.

Lymfoedeem kan op meerdere manieren worden veroorzaakt. Zo kan een slechte afvoer van vocht aangeboren zijn, waarbij het lichaam al sinds de geboorte weinig of smalle lymfevaten bevat. We spreken dan over primair lymfoedeem. Bij andere vrouwen ontstaan secundaire lymfoedeem symptomen bij de beschadiging van lymfevaten, door bijvoorbeeld een botbreuk, wond of operatie, een infectie, chronische veneuze insufficiëntie, het dragen van een prothese, spataderen en/of sclerotische vaten of medicatie gebruik. Een speciale vorm van secundaire lymfoedeem ontstaat na een behandeling van kanker. Door een operatie of bestraling kan het lymfestelsel hierbij worden beschadigd, verbindweefselen en verharden. Het lymfevocht kan daardoor moeilijker door het lichaam worden opgenomen en afgevoerd, hoopt op en ontwikkeld zich uiteindelijk tot lymfoedeem.

Lymfoedeem symptomen

Hoewel lymfoedeem zich op verschillende manieren kan ontwikkelen, komt het met name voor in de voeten en benen. Lymfoedeem symptomen zijn vaak te herkennen aan ernstige en pijnlijke klachten, zoals:

  • Zwelling van één of meerdere lichaamsdelen
  • Pijn of pijnlijke tintelingen
  • Lokale vermoeidheid
  • Zwaar gevoel van arm of been
  • Huidafwijking
  • Infecties
  • Bewegingsbeperkingen door stijve gewrichten

Lymfoedeem kan worden onderscheiden in ‘pitting oedeem’ en ‘non-pitting oedeem’. Bij pitting oedeem kan er een putje in het weefsel gedrukt worden, wat enkele seconden blijft staan. Pitting oedeem duidt vaak op een vochtprobleem. Bij non-pitting oedeem is de huid vaak zo opgezwollen en dik, dat het niet mogelijk is hier een putje in te drukken. Hierbij is er naast veel vocht ook een behoorlijke eiwitafzetting aanwezig.

Lymfoedeem begint vaak aan het uiteinde van een been of arm en verplaatst zich langzamerhand steeds verder omhoog. In het begin stadium is de vochtophoping nog zacht (pitting). Geleidelijk aan kan de zwelling steeds harder worden en de huid eromheen strak komen te staan (non-pitting). Loop je met deze klachten? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een lymfoedeem behandeling te ondergaan. Naast dat het je dagelijks functioneren behoorlijk kan belemmeren, kan de vochtophoping immers ook leiden tot andere gezondheidsklachten.

Quadrivas Therapie als lymfoedeem behandeling

Quadrivas Therapie kan een goede oplossing zijn om je lymfoedeem klachten te verminderen of te genezen. Het lymfestelsel wordt geactiveerd door de stuwing in de bloedvaten. Door de bloedvaten weer op een natuurlijke manier te laten functioneren door middel van Quadrivas Therapie, zien we de lymfoedeem symptomen van secundaire lymfoedeem vrij snel verdwijnen. Het gaat dan vooral om secundair lymfoedeem dat is ontstaan bij lipoedeem, na een trauma of orthopedische operatie, of bij veneuze insufficiëntie (spataderen).

Moeilijker te behandelen is secundair lymfoedeem dat ontstaan na bijvoorbeeld een okseltoilet, waarbij lymfeklieren uit de oksel zijn verwijderd. Je lichaam is opgedeeld in een soort watersegmenten, en het is niet mogelijk een ander segment het werk te laten overnemen van het aangedane deel. Bij deze vorm van secundaire lymfoedeem kan Quadrivas Therapie wel goede resultaten bereiken. Onderhoudsbehandelingen zijn noodzakelijk om de doorstroming goed op gang te houden. De beweeglijkheid van de aangetaste arm is na behandelingen vaak stukken beter. 

Primaire lymfoedeem is met Quadrivas Therapie niet volledig te herstellen. Doordat primaire lymfoedeem een aangeboren aandoening is, waarbij er stukjes van het lymfestelsel ontbreken of vernauwd zijn, is het niet mogelijk dit met een intensieve massagetherapie op te lossen. Quadrivas Therapy kan echter als lymfoedeem behandeling wel de doorstroming in het aangetaste gebied optimaal houden en voorkomen dat de lymfoedeem in je arm of been wordt verergerd en dat pitting oedeem zich niet ontwikkelt tot non-pitting oedeem.

Werkwijze Quadrivas Clinic

Ben je al langer op zoek naar een effectieve lymfoedeem behandeling? Ik help je graag verder. In een persoonlijk gesprek van 30 tot 40 minuten bespreek ik je klachten, leefgewoontes en eetpatroon. In een eerste behandeling van 90 tot 120 minuten inventariseer ik jouw lymfoedeem symptomen en komen we samen tot een passende lymfoedeem behandeling. Afhankelijk van de ernst van de klachten starten we met 24 behandelingen met een uitloop naar 40 tot 60 behandelingen. Het liefst de eerste weken startend met 2 behandelingen per week. Gedurende het traject zal het lichaam steeds meer aangezet worden om zichzelf te genezen, waardoor er meer tijd tussen de behandelingen zal zitten Ondanks de vele lymfoedeem klachten ervaren de meeste vrouwen na zes tot twaalf maanden al een duidelijke verlichting door Quadrivas Therapy. Ik bekijk dan ook graag met je hoe Quadrivas voor jou een oplossing kan bieden.

Wil je graag meer weten over de lymfoedeem behandeling of heb je vragen over Quadrivas Clinic. Neem contact met mij op. Ik vertel je graag meer over Quadrivas Therapy.

" Vanaf de eerste behandeling geen pijn meer, onvoorstelbaar!!! Jarenlang erg veel pijn gehad, uiteindelijk kwam ik in mijn zoektocht uit bij quadrivas: ik kan het iedereen aanraden! Het is echt geweld " - Patty Van Den Bosch -
" Anita is een prettig presoon die samen met je aan de slag gaat om je probleem te verminderen. Na jarenlang met lipoedeem te worstelen, heb ik eindelijk veel baat bij haar behandelingen. Een echte aanr " - Ellie -
" Anita is een hele goede therapeute, waarbij je je op je gemak voelt. De therapie doet goed. Fijn om weer fitheid in de benen te voelen! " - Hilda -
" Erg tevreden over de behandelingen! " - Daniel Spaaks -
" Super vriendelijk en persoonlijke service! Anita weet waar ze het over heeft. Na de 1e behandeling voelde ik al verschil. Aanrader! " - Danielle -
Lees alle klantervaringen
Wil je graag meer informatie of wil je een afspraak maken?

Via het contactformulier op deze pagina kun je informatie opvragen over onze behandeling of over eventuele plaatsing op onze wachtlijst.

Mijn cliƫnten komen ondermeer uit Overpelt, Hamont, Heeze, Neerpelt, Meijel, Eindhoven, Geldrop, Valkenswaard, Leudal, Bocholt, Roermond, Asten, Leende, Roggel, Maasbracht, Helmond, Lommel, Deurne, Bergeijk, Helden
Hi, mijn naam is Anita Heb je vragen over Quadrivas Therapie of wil je een afspraak maken? Neem contact op